5 anti-age hudpleietips du bør følge

5 anti-age tips

5 anti-age hudpleietips du bør følge

Vi lever i en tid der fokus på ung og rynkefri hud tar litt overhånd til tider. Det å eldes er naturlig og huden vil naturlig nok miste spenst, få rynker, linjer og pigmentflekker. Men selv om dette er naturlige prosesser er  det vel ikke noe i veien for å forsøke å forsinke dette en smule?

Ved å praktisere en sunn livsstil og innarbeide gode hudpleievaner så tidlig som mulig, får du det igjen med renter i årene som kommer i form av vakker, glødende hud med færre linjer, rynker og brune flekker.
Visste du forresten at det kun er 10% av aldring av huden som er genetisk betinget? Det er ytre faktorer som UV-stråler, forurensning og en usunn livsstil som står for hele 90 % av aldringstegn på huden.

Jeg har selv nylig gått over i 40 årene, og det å ta vare på huden min har vært en prioritering i mange år allerede. Jeg er lidenskapelig opptatt av hudpleie og leser alt jeg kommer over om temaet. Spesielt anti-age og anti-akne har vært temaer jeg har satt meg inn i, da både akne og linjer, rynker og ujevn hudtone er noe jeg ønsker å bekjempe. All denne lesingen og “forskningen” fører jo til at man tilegner seg en del kunnskap om hva som fungerer og ikke. Noe av denne kunnskapen  tenkte jeg å dele med dere i dette innlegget.

1. Dobbel-rens huden før du legger deg

Ikke fall for fristelsen av å legge deg uten å rense huden. Selv om du ikke bruker sminke, er huden dekket av skitt, forurensing og forhåpentligvis solkrem. Det å legge seg med dette “belegget” gjør faktisk at huden din eldes raskere. Det ble gjort undersøkelser for noen år tilbake, der man målte hva som befant seg på en kvinnes hud etter en lang dag. De fant milliarder av molekyler med forurensede stoffer på huden, og alle disse molekylene bidrar til at huden eldes raskere. Bruker du i tillegg sminke vil det ligge og irritere huden og tette porene over natten.

Sminke, sammen med rester av forurensning, svette og døde hudceller blokkerer porene og gir økt forekomst av akne, hudormer, større porer, mindre glød, tørr hud og raskere aldring. Mange eksperter på området mener at det å sove med sminke er noe av det verste du kan gjøre mot huden din.

Men hvordan renser du huden din på best mulig måte for å sikre at huden blir helt ren uten at den blir uttørret?

Dobbel-rens er det korte svaret her. Det vil si å rense huden 2 ganger. Først med en oljebasert rens som løser opp sminke, skitt og overflødig olje. Oljerensen skal masseres inn på tørr hud over sminken. Tilsett så en liten mengde vann og masser litt til, før du skylder godt av med lunkent vann. Min klare favoritt i olje-rens kategorien er Heimish All Clean Balm. Dette er en rense-olje i “balm” varianten som forvandler seg til en flytende olje når den masseres inn i huden. Den fjerner all sminke uten anstrengelser. Et godt alternativ om du ønsker en flytende variant er Klairs Gentle Black Deep Cleansing Oil. Et tredje alternativ til den første delen av rensen er et nytt produkt fra Cosrx som er en blanding av rensegelè og rensemelk, Cosrx low pH First Cleansing Milk Gel. Den sistnevnte passer best for de som kun bruker litt , eller ingen makeup på huden. Den er ikke like effektiv som de tradisjonelle rense-oljene, men er et godt alternativ for de som ikke liker/tåler oljer så godt og i tillegg ikke bruker tung ansiktsmakeup.

For å sikre at huden er skikkelig ren og fjerne restene etter oljerensen bør man følge opp med en rens til. Dette bør være en rens tilpasset din hudtype og som ikke virker uttørrende på huden. I tillegg er det en fordel med lav pH-verdi(ca 5,5), da for høy pH-verdi på renseprodukter kan virke irriterende og uttørrende på huden. Vi har mange gode slike renseprodukter under kategorien “vannbasert rens” som egner seg som rens nummer 2 på kvelden, eller som eneste renseprodukt på morgen. Om jeg må velge en favoritt i denne kategorien må det bli SRB Enzyme Powder Wash. Det er rett og slett et lite unikum av en rens som jeg har skrevet et eget innlegg om her.

 

2. Bruk et aktivt C-vitamin serum daglig

Det er ikke mange virkestoffer i hudpleieprodukter er forsket like mye på, og kan dokumentere like god effekt på huden, som et aktivt C-vitamin serum. C-vitaminer i hudpleie kommer i forskjellige varianter, men den du skal se etter og som har dokumentert effekt, er L-askorbin syre varianten. Det et aktivt C-vitamin serum gjør for huden din er å øke beskyttelsen mot solens skadelige stråler når det blir brukt sammen med solkrem. C vitamin er rett og slett et kraftig antioksidant som beskytter huden mot frie radikaler. Frie radikaler er det som bryter ned cellene våre, alt fra forurensning, solstråling og ting vi spiser, og en generell aldring/nedbrytning, som skjer hos alle. Antioksidanter som Vitamin C binder seg til de frie radikalene, og forhindrer at cellene brytes ned.

Ikke bare er det et kraftig antioksidant, det har en rekke andre fordeler også:

  • Vitamin C, øker og beskytter collagen- og elastinproduksjonen i huden. Collagen og elastin (bindevevsproteiner) finnes naturlig i huden og er det som gjør huden fast, elastisk og spenstig.
  • Vitamin C motivirker pigmentflekker, den hemmer et enzym, som er ansvarlig for dannelsen av pigmentet melanin. C vitamin kan brukes til både å lysne pigmentflekker du allerede har fått,  eller forebygge pigmenteringer og aldring i huden.
  • Vitamin C virker oppstrammende og lysnende på pigmenter og arr.
  • Vitamin C gir mer glød og glans i huden, noe som i seg selv virker foryngende da ung hud fremstår mer glødende enn moden hud.
  • Vitamin C eksfolierer huden for døde hudceller. Når huden har vært utsatt for sol er dette spesielt nyttig. Solen gjør at det dannes flere døde hudceller noe som gjør at huden fremstår matt og livløs.
  • Dersom du røyker er det enda en grunn til å bruke et aktivt C vitamin serum. Røykere bruker nemlig 40 % mer C vitaminer enn de som ikke røyker.
  • Minsker innflamasjon(betennelse) i huden, noe som er spesielt nyttig dersom du sliter med uren hud og akne.

Hudpleiemerket Tiam regjerer når det gjelder å lage effektive C-vitamin serum. Vi har 2 forskjellige C-vitamin serum fra Tiam, det er Tiam My signature C Source Serum og Tiam My Signature Red C Serum. Begge serumene inneholder 20 % C-vitamin i form av L-askorbin syre. Dette gjør de til noen av de mest effektive C-vitamin serumene på markedet i dag. Begge serumene kan brukes av alle hudtyper, men vær OBS dersom du har veldig sensitiv hud. De mest sensitive hudtypene kan i stedet velge Klairs Freshly Juiced Vitamin Drop, det inneholder 5 % C-vitamin og er effektivt men likevel skånsomt nok til at de med sensitiv hud kan bruke det.

3. Finn ut hudtypen din og bruk riktige produkter til din hud

For å unngå linjer og rynker, bli kjent med huden din og bruk produkter for dine behov og mål. For folk flest vil huden endre seg med årene og huden din er annerledes i 30-40 årene enn den var i tenårene og i 20 årene. Det er viktig å utvikle hudrutinen din for å gi deg det resultatet du ønsker deg. Har du hatt fet og uren hud i dine yngre dager er det lett å fortsette i samme spor og bruke oljekontrollerende produkter. Prøv å kjenn etter hva huden din trenger, kjennes den tørr og stram etter rens har du sannsynligvis dehydrert hud. Dehydrert og tørr hud har flere linjer og rynker enn en hud i balanse.

Det kan være vanskelig å finne en rutine som fungerer i harmoni for å gi huden din den perfekte balansen, men det er mulig. Huden din endres hvert tiår, og du må finne den beste måten å ta vare på den. Synes du det er vanskelig å finne ut hvilken hudtype du er, kan du lese dette innlegget. Det å finne riktige produkter, og den perfekte hudpleierutinen kan dessverre ta litt tid, men jeg lover at det er verdt det!

Trenger du hjelp til å velge riktige produkter, er jeg mer enn gjerne behjelpelig med det. Kontakt meg i så fall på post@skincarejunkie.no og fortell litt om huden din og hva du ønsker å oppnå, så skal jeg hjelpe så godt jeg kan.

4. Bruk et glykolsyre produkt 1 eller flere ganger i uken

Glykolsyre er en del av AHA syregruppen, og har de minste molekylene av de forskjellige AHA syrene. Det at den har de minste molekylene gjør også at det er den syren som trenger dypest og enklest ned i huden. Dette gjør det til den mest effektive av syrene når det kommer til behandling av fine linjer, grov hud, pigmentflekker, akne og grå og gusten hudtone. Glykolsyren løser opp døde hudceller slik at friske, fine celler kan komme til syne. En annen positiv effekt av å bli kvitt døde hudceller er at andre hudpleieprodukter kan trenge dypere ned i huden.

Som med alle aktive virkestoffer, skal man også være forsiktig med glykolsyre. Bruker man det for ofte kan man ende opp med overeksfoliert hud, det vil si tørr, irritert og stram hud. Hvor ofte man tåler å bruke et glyolsyre produkt avhenger av huden til den enkelte, samt hvor sterkt produktet er. Her må man prøve seg frem, de med tørr hud tåler ofte bare en gang i uken mens de med fet og kombinert hud kam bruke det så ofte som annenhver dag i mange tilfeller. Det viktige er uansett å venne huden til det gradvis, og følge nøye med hvordan huden reagerer.

Glykolsyre produktet jeg anbefaler er helt klart Cosrx AHA 7 Whitehead Power Liquid. Jeg har selv brukt dette produktet til og fra i over 2 år nå, og har tilgode å finne andre glykolsyre produkter som fungerer like effektivt, men likevel er skånsomt. Denne kjemiske peelen bruker eplevann, som er en naturlig AHA syre, og glykolsyre (AHA) for å eksfoliere huden. Peelen er svært effektiv, men likevel skånsom nok til at sensitiv hud kan bruke den. Produktet inneholder også Niacinamide som reduserer størrelsen på porene, reduser fine linjer og lysner pigmentflekker. I tillegg inneholder den hyaluronsyre som tilfører og bevarer fuktigheten i huden.

5. Bruk solkrem på ansikt og hals 365 dager i året

Sist men ikke minst, bruk solkrem religiøst året rundt! Om du er seriøs med tanke på forebygging av rynker bør du bruke solkrem uansett vær, og om du oppholder deg innendørs eller utendørs. Det er rett og slett ikke noen vei utenom. Om du bruker en sjenerøs mengde solkrem på morgenen, og deretter påfører ved behov, er det den mest effektive måten å forebygge rynker på. Dagslys og sollys (selv når det kommer gjennom vinduer) forårsaker en betydelig mengde DNA-skade på huden din uten at du innser det. Veldig mange bruker sjelden eller aldri solkrem. Årsaken er ofte at de ikke har klart å finne en som ikke kjennes tung og fet på huden.

Heldigvis har utviklingen av solkremer kommet langt, det bør derfor være mulig for alle å finne en solkrem som passer til sin hud. Jeg har helt klart funnet min favoritt solkrem etter utallige forsøk. Jeg har det man kaller problemhud og får veldig lett kviser av solkrem. Huxley Stay Sun Safe – Tone Up Cream har rett og slett vært en åpenbaring for meg og min hud, vi har også fått mange fornøyde kunder som har kjøpt denne solkremen. Du kan lese et mer utfyllende innlegg om den her.

Min favoritt solkrem fra Huxley har en lett tone-utjevnende effekt på huden som jeg elsker og som gjør at jeg trenger minimalt med makeup på huden. Om du ikke ønsker en slik effekt, har vi et alternativ til deg også. Cosrx Aloe Soothing Sun Cream er en fuktighetsgivende solkrem for ansiktet basert på aloe vera med svært høy UVA og UVB beskyttelse. Denne solkremen funger også som en fuktighetskrem for de fleste, om du har veldig tørr hud kan det være at du vil bruke en fuktighetskrem under. Uansett så bør du sørge for å gjøre det til en vane å bruke solkrem hver dag, og jeg skal love deg at det blir lettere å gjennomføre når du finner en som passer til huden din.

Skrevet av Janniche Hyldmo

 

 

 

 

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *