Vet du hudtypen din?

Vet du hudtypen din?

Noe av det vanskeligste med å bygge en god hudpleierutine er å finne riktige produkter for din hudtype. Og for å gjøre det må du vite hva slags hudtype du har. Forbausende mange vet ikke hva slags hudtype de har og bruker derfor feil produkter. Hver hudtype har kjennetegn som gjør at du kan identifisere hvilken hudtype du har. Hudtypen din er permanent, men man kan likevel oppleve at huden endrer seg med alderen. Her kan jeg bruke meg selv som et eksempel(jeg har kombinasjonshud), i tenårene og i tyveårene var huden min ekstremt fet i T-sonen, mens den nå når jeg nærmer meg 40, bare blir litt blank i T-sonen i løpet av dagen. Jeg har fortsatt kombinasjonshud med normal hud i kinnene og fet hud i T-sonen, men huden i T-sonen er altså blitt mindre fet enn den var når jeg var yngre.

På samme måte kan en med tørr hud oppleve at huden blir enda tørrere med alderen. I tillegg opplever de fleste at hudens behov endrer seg etter sesong, huden blir tørrere hos de fleste på høsten og vinteren enn om våren og sommeren.Det er derfor viktig å kjenne etter hva huden din trenger og ikke minst finne produkter som er riktig for akkurat din hudtype. Og å tilpasse hudpleierutinen etter sesong. Sunn hud kjennetegnes av at huden er i balanse når det kommer til olje og fuktighet, og det er mye man kan gjøre ved å velge riktige produkter for akkurat din hudtype.

Men hvordan finner du ut av hvilken hudtype du har? Det sikreste og enkleste er å ta en hudanalyse hos en hudterapeut. Men det er også mulig å finne ut av det selv. Vi har 4 ulike hudtyper: Tørr, normal, fet og kombinasjonshud. Hver av disse hudtypene har sine kjennetegn som jeg skal skrive mer om her. I tillegg kan du ta en enkel rensetest som går ut på å rense huden med en skånsom rens i riktig pH verdi mellom 5,5 og 6. Etter at du har renset og tørket huden skal du vente 2 timer før du påfører noen fuktighetsgivende produkter. Da vil det bli mer tydelig hvilken hudtype du tilhører.

Hudtype 1: Tørr hud

Tørr hud produserer for lite talg. Talg er de naturlige oljene i huden din og beskytter den ved å fungere som et slags vanntett hinne på huden. Denne hinnen forhindrer fuktigheten i huden din fra å fordampe  ut i luften. Tørr hud produserer ikke så mye talg og har derfor mindre beskyttelses-hinne på huden og mister derfor mer fuktighet enn for eksempel fet hud. Som et resultat av at huden produserer for lite talg kan huden se matt ut og mangle glød. Huden din føles ofte tørr, stram og du opplever kanskje flassete hud til tider. De med tørr hud har som oftest små porer. Tørr hud har også en lei tendens til å bli irritert og rød.

Har du en tørr hudtype vil huden din to timer etter rensetesten føles tørr og stram. Faktisk vil det nok være vanskelig å vente så lenge som 2 timer med å påføre fuktighet.

Hva slags hudpleieprodukter passer for tørr hud?

 • Bruk IKKE  for varmt vann når du renser huden eller dusjer, det tørker ut huden ytterligere.
 • Bruk en fuktighetsgivende toner uten alkohol for å tilbakeføre fuktigheten som gikk tapt når du renset huden.
 • Velg en essens og/eller et serum med fuktgivende og fuktbindende hyaluronsyre, glyserin eller peptider. Samt antioksidanter eller retinol, hvis du også vil bekjempe rynker, som jo viser seg tydeligere når huden din er tørr.
 • Velg fete fuktighetskremer for å lukke fuktigheten i huden din.
 • Ansiktsoljer er supert før å øke oljemengden i tørr hud. Masser inn noen dråper som siste steg i hudpleierutinen, over fuktighetskremen.
 • Bruk en skånsom eksfoliator/skrubb med glykolsyre 1 til 2 ganger i uken for å fjerne tørr hud og døde hudceller.
 • Bruk en fuktighetsgivende ansiktsmaske, og gjerne sheet masker i tillegg så ofte du har tid eller behov for det.
 • Bruk en fuktighetsgivende solkrem året rundt.

Gå til produkter for tørr hud

 

Hudtype 2: Fet hud

Fet hud er det motsatte av tørr hud, fet hud overproduserer talg. Fet hud føles faktisk fet når du tar på den, som om det ligger et tynt lag på den. Fet hud er blank og skinnende på grunn av den økte talgproduksjonen. Huden virker grov i strukturen og har store, synlige porer. Fet hud er ofte uren og kan være utsatt for akne. Propionibacterium acnes(p acnes) er bakterien som forårsaker akne. Denne bakterien har talg som sin hovednærings-kilde , hvilket forklarer hvorfor de med fet hud er mer utsatt for å få akne. De har rett og slett mer av det akne-bakterien spiser.

Det å ha fet hud kan på mange måter være en velsignelse, fet hud viser mindre tegn til aldring enn andre hudtyper og har mindre transepidermalt vanntap – en av hovedindikatorene på hudens helse.

Tar du rensetesten på fet hud vil huden din føles oljete i løpet av et par timer.

Hva slags hudpleieprodukter passer for fet hud?

 • Rens huden med en renseolje for å løse opp talg, sminke og solkrem på kvelden.
 • Følg opp med en skumrens/vannbasert rens med lav pH verdi (høy pH på rens gir et miljø der akne kan florere). Rens alltid huden både morgen og kveld.
 • Bruk en lett, fuktighetsgivende toner etter rens for å tilbakestille hudens pH verdi.
 • Bruk produkter med BHA syre (salisylsyre) 2 til 4 ganger i uken. BHA syrer er effektive når det gjelder å behandle uren hud og akne. BHA syre fører til en lett avskalling av det øvre hudlaget, reduserer hudormer og kviser. Denne syren virker spesielt godt på uren hud da syren er oljeløselig og åpner tilstoppede porer.
 • Velg en lett, men fuktighetsgivende essens eller serum. Selv om huden din er fet, har den likevel behov for fukt så den ikke blir tørr og begynner å produsere mer fett for å kompensere for fukttapet.
 • Bruk lette fuktighetskremer som ikke tetter porene.
 • Bruk en rensende leiremaske 1 til 2 ganger i uken. Leirmasker dyprenser huden og minsker store  og tilstoppede porer ved å absorbere overflødig talg i porene.
 • Bruk en lett, fuktighetsgivende solkrem året rundt.

Gå til produkter for fet hud

 

Hudtype 3: Kombinasjonshud

Kombinasjonshud er en blanding av to hudtyper som varierer i T-sonen og kinnene. Denne hudtypen har forskjellige soner. T- sonen (panne, nese, hake) er ofte oljete, mens kinnene kan være tørre eller normale.

I tillegg til kombinasjons-hudtypen som er beskrevet ovenfor har du de som har sesongbetont kombinasjonshud. Har du denne hudtypen opplever du å ha tørr hud i vintermånedene og fet hud i sommermånedene. Den beste måten å håndtere sesongbetont kombinasjonshud er å ha to forskjellige hudpleierutiner. I sommermånedene bruker du lette og vannbaserte produkter, mens i høst/vinter månedene kan du kanskje legge til en rikere krem for å dekke det økte behovet for fuktighet.

Hvis huden din reagerer med å bli oljete på noen steder og tørr på andre steder når du utfører rensetesten har du sannsynligvis det vi kaller kombinasjonshud. En annen måte å vite om du har kombinasjonshud på er om noen områder av huden din elsker et hudpleie produkt, mens andre områder hater det.

Hva slags hudpleieprodukter passer for kombinasjonshud?

 • Rens huden med en renseolje for å løse opp talg, sminke og solkrem på kvelden.
 • Følg opp med en skumrens/vannbasert rens med lav pH verdi (høy pH på rens gir et miljø der akne kan florere). Rens alltid huden både morgen og kveld.
 • Bruk en lett, fuktighetsgivende toner etter rens for å tilbakestille hudens pH verdi.
 • Bruk lette, vannbaserte essenser eller serum over hele ansiktet.
 • BHA syrer kan være supert å bruke i T-sonen, mens du kan bruke AHA syrer på kinnene.
 • Du har behov for en fuktighetskrem i en medium konsistens som balanserer huden din.
 • Bruk en rik krem eller olje i kinnene hvis det er behov for det.
 • Multi-masking: Legg en leirmaske på T-sonen og en fuktighetsgivende maske på kinnene en til to ganger i uken.
 • Sheet masker er også supert for å balansere kombinasjonshud
 • Bruk en lett, fuktighetsgivende solkrem året rundt.

Gå til produkter for kombinasjonshud.

 

Hudtype 4: Normal hud

Har du normal hudtype, er du heldig. Ikke mange mennesker har denne hudtypen. Så hvordan vet du at du har normal hud? Huden din produserer akkurat passe mengde med talg over hele ansiktet ditt. Den føles sjeldent stram, tørr eller fet. Du opplever ikke flassing og huden din blir ikke blank på slutten av dagen. Normal hud er myk, glatt og velbalansert. Porene er små og hudtonen er jevn med sunn glød.

Når du utfører rensetesten på normal hud vil huden din virke balansert, hverken spesielt tørr eller fet, et par timer etter at du har renset den. Har du normal hud har du sikkert også en ganske enkel hudpleie rutine, fortsett med det. Huden din er ingen krevende diva, du er heldig.

Hva slags hudpleieprodukter passer for normal hud?

 • Dobbel rens huden din på kvelden med en renseolje først, fulgt opp av en vannbasert rens med lav pH verdi som ikke tørker ut huden din.
 • Bruk et fuktserum, for huden din har alltid behov for fukt. Et serum har et høyt innhold av aktive ingredienser og arbeider sammen med dag- eller nattkremen din, slik at de til sammen fungerer optimalt.
 • Velg en lett fuktighetskrem for å beholde balansen og fuktigheten i huden din
 • En ansiktsolje over fuktighetskremen på natten kan være et deilig tilskudd for normal hud.
 • En gang i blant kan det være deilig med en fuktighetsgivende ansiktsmaske eller en sheet maske for ekstra fuktighet.
 • Bruk en lett, fuktighetsgivende solkrem året rundt.

Gå til produkter for normal hud.

 

Skrevet av Janniche Hyldmo

 

 

 

 

Share this post

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *